Skip to main content

Els passats dies 20 i 21 d’abril es va celebrar, a Barcelona, la Trobada Estatal per l’Educació Financera: per una educació econòmica transformadora, impulsem les finances ètiques a l’aula. L’esdeveniment, organitzat per FETS i la Fundació Fiare, va comptar amb la presència de moltes organitzacions i col·lectius, però també de professors i professores, de tots els indrets de la geografia de la Península. La Xarxa Enclau, amb l’ànim de seguir aprenent i teixint relacions, també hi va estar present.

El primer dia començà amb una taula formada per Arcadi Oliveres (Attack), Betriz Fernández (UNED), Pedro Gozalbo (professor d’economia) i Domenico Villano (Fondazione Finanza Etica). Els i les ponents reflexionaren en torn a l’educació financera. Destacaren l’estratègia actual de la Banca Comercial, la qual, a través de programes com l’EFEC (Educació Financera a les Escoles de Catalunya), està tractant de copar (encara més) aquest terreny. Com va expressar Domenico Villano: «l’educació financera està monopolitzada per l’escola neoclàssica i monetarista». Ni més ni menys que els responsables de la crisi adoctrinant als i les infants en matèria d’educació econòmica. L’Arcadi, amb la seua contundència habitual, afirmava, «el model educatiu predominant té com a objectiu reproduir un sistema criminal, el sistema capitalista».

Per acabar la jornada gaudirem de la representació teatral de Teatre Pa’Tothom «El pla il·lusió», una obra realista i crítica que ens delectava, amb humor però des de la consciència del drama, la crueltat de la Crisi i dels interessos que la perpetraren.

La segona jornada tenia com a objectiu l’assoliment de nous coneixements en matèria d’educació financera, així com l’intercanvi d’experiències. Mariano Flores (d’Edualter) ens va presentar l’actualització de la Guia Didàctica «Que els teus diners pensin com tu» (la qual encara estan acabant d’editar). Per la seua banda, el representant de la Fondazione Banca Etica, Domenico Villano, ens va explicar el projecte Educarci, un curs online masiu obert (MOOC) dirigit als GIT’s de Fiare, amb l’objectiu de formar els i les sòcies dels mateixos. Per últim, Saioa Bacigalupe (sòcia de Fiare), ens va presentar el informe «Finantzar Hartazgo», un anàlisi de tots els materials d’educació financera existents a la xarxa.

La vesprada es va centrar en l’intercanvi d’experiències a tots els nivells educatius (des de primària fins al nivell universitari), amb algunes tan interessants com «Biabanca Ètica», un projecte al si del centre educatiu on els i les alumnes assumeixen la tasca de dissenyar i gestionar una banca ètica. Per finalitzar, esdevingué un espai d’intercanvi participatiu, que per mitjà d’una sèrie de dinàmiques ens va apropar i estimular per tal de construir futur junts.

Així, la Xarxa Enclau finaltzà la seva presència a Barcelona amb el compromís de seguir construïnt ciutadania crítica i de lluitar per l’educació financera transformadora.