Skip to main content

El pròxim dimarts 3 d’abril (18.30h, c/Colon 25) diverses associacions, entitats i col·lectius que formem part de la Campanya per la Justicia Fiscal i la Campanya No al TTIP/TISA/CETA eixirem al carrer per denunciar l’existència d’un dels instruments econòmics existents més nocius per a la democràcia: els paradisos fiscals.

Els paradisos fiscals són mecanismes d’inhibició de les obligacions tributaries que serveixen als mercats financers globalitzats i a les elits econòmiques. Aquesta manca d’ingressos es tradueix en un debilitament de la capacitat de l’Estat, quelcom que afecta al benestar de la majoria de ciutadans. Però la cosa no es queda ahí. Els paradisos fiscals, a més, també oculten la titularitat real a les transaccions internacionals, el que impedeix identificar i assenyalar aquells actors involucrats en conflictes i negocis tacats de sang com ara bé la venda d’armes, la tracta o les drogues.

I si tot açò es coneix, què estan fent les autoritats polítiques al respecte? La realitat es que poc i mal. La Unió Europea, per la seua banda, ha tractat de regular-ho d’una forma laxa i poc efectiva. A l’espai comunitari existeixen numerosos paradisos fiscals o regions de molt baixa tributació tal com Luxemburg, Irlanda o la «city» de Londres. Així, els diners que operen a paradisos fiscals no paren de crèixer. En total, més de 6’8 bilions d’euros s’hi amaguen, una quantitat major al PIB del Regne Unit i Alemanya junts. La UE estima l’evasió i l’elusió a Europa en un bilíó d’euros a l’any, i l’OCDE calcula que a escala mundial es perden entre 75.000 i 180.000 milions de dòlars anuals d’ingressos per Impost de Societats.

Per aquests motius i d’altres més, la Xarxa Enclau estarà present la setmana que ve. Perquè pensem que ja hi ha prou de que els de baix paguen els plats dels de dalt.

#ForaParadisosFiscals