Banner1HD_TransFormant-TE

Mig centenar de personas docents, estudiants, d’organitzaciones sociales, entre altres, participaren el passat 28 d’abril en les Jornades Transformant-Te: Aprenentatge al servei de les finances ètiques.
L’objetiu principal era sensibilitzar, difondre i conèixer el món de les finances ètiques i solidàries a la Comunitat Universitària de la Universitat Politècnica de València a través de la metodologia d’aprenentatge i servei (ApS)i s’ha cumplit completament.

José Redondo membre d’Enclau va introduir el concepte de finances ètiques i solidàries i les entitas que treballen en aquest camp. 1926298_919947634714157_6000294525511933695_oQuè podem fer junts per les finances ètiques i solidàries? D’aquesta forma concloïa la xerrada sobre finances ètiques al servei de les persones, fent aquesta reflexió per a veure com les finances ètiques poden ajudar al desig de transformació social. Durant l’exposició van eixir moltes reflexions que hem de fer-nos, sobre quin és el valor dels diners?, perquè serveixen els bancs?, què estan fent amb els nostres diners? i què podem fer nosaltres amb els nostres diners. Des d’Enclau creiem que hi ha una altra forma d’entendre l’activitat econòmica al servei de les persones i on la intermediació és element clau de l’activitat econòmica. És possible posar l’activitat financera al servei de les persones.
Fa uns dies va eixir la notícia que hem perdut 12.000 mil.lions d’euros amb Catalunya Bank, el pressupost en Educació no supera els 2.000 milions d’euros…..ho deixem como a reflexió…
Les accions preferents, els desnonaments…al final com sempre guanya la banca…
Les finances ètiques tracten de recuperar el valor i el control dels diners, donar-li el valor social pel qual va sorgir en els seus inicis.
Amb els diners legítimes i valides els productes que consumim, cal ser conscients que tots els dies votem amb ell, quan decidim on fem la compra, on ens prenem un cafè, on comprem la verdura….iniciatives de consum responsable, comerç just, n’hi ha que donar-li la importància que tenen les nostres acciones dia a dia.

 Ací podeu veure la presentació:

A continuació la jornada va comptar amb Roser Batlle, promotora de l’aprenentatge i servei (ApS), en una primera part va contextualitzar la metodologia de l’ApS fent que els assistents entenguen el què és i el què es pot fer aplicant-la.11134142_919950431380544_749325299018372598_o
L’aprenentatge i servei consisteix a fomentar el compromís social per a transformar el món, es tracta d’aprendre fent un servei a la comunitat. S’aprèn millor quan es porta a la pràctica el que s’intenta aprendre, i s’aprèn encara més quan la pràctica està vinculada a una necessitat social, perquè es genera un compromís. Els xiquets, xiquetes i els joves són ja ciutadans per a provocar canvis en el seu entorn.
10679731_919950534713867_8980087623478949220_o

Conclusions sobre l’ApS:
1. Projecte educatiu amb finalitat social
2. És un descobriment, no un invent
3. És fàcil, no difícil
4. És un mètode d’estudi molt eficaç perquè els alumnes troben sentit als quals estudien
5. És una estratègia de desenvolupament comunitari, perquè fomenta el capital social de les comunitats
6. És una eina d’inclusió perquè empodera als xiquets, ninas, joves amb dificultats
7. No té copyright, és patrimoni de tots.
I va concloure amb aquesta reflexió: “La finalitat de l’educació consisteix en formar ciutadans competents, capaços de transformar el món, i sinó para què serveix l’educació?”

Ací podeu veure la presentació:

Iniciarem la sessió de la vesprada amb el panell d’experiències de la mà de Martí Boneta d’OIKOCREDIT Catalunya i de Nina González de Fets Finançament ètic i solidari. Ells van ser els qui van explicar els principis comuns entre l’ApS i les finances ètiques , les oportunitats que ofereix ajuntar-les i els reptes als quals ens enfrontem.11157481_919950814713839_6670493229421628899_o

Quant als principis comuns es troben els principis d’implicació, participació, coherència, transparència i ètica aplicada. Veiem com a oportunitats el currículum, el material pedagògic, el servei comunitari i , a nivell acadèmic: el bé comú, altres models d’economia dins de la universitat. I com a reptes principals ens trobem amb la metodologia, la falta d’antecedents i la rigidesa de les institucions. A continuació van explicar els projectes que enguany estan en procés de desenvolupament, a l’espera de veure els resultats i van concloure amb una frase de l’escriptor recentment mort Eduardo Galeano:”..al fi i al cap actuar sobre la realitat i canviar-la encara que siga una miqueta és l’única manera de provar que la realitat és transformable”.

Ací podeu veure la presentació conjunta de les dos organitzacions:

 Per a acabar amb la jornada Roser Batlle va continuar amb el taller pràctic sobre l’après en la sessió del matí, per a saber com es pot possar en marxa un projecte d’aprenentatge i servei. Partir sempre de l’elaboració d’un projecte amb les seues corresponents etapes: preparació, realització i avaluació, i cinc estratègies bàsiques: transformar, copiar, sumar-se, oferir-se i mapear. I el resultat es concretarà en un esquema molt bàsic que incloga: la necessitat, el servei i l’aprenentatge.

L’ApS és un treball en xarxa per a cooperar tots els agents implicats per a la consecució dels objectius. Tots guanyen. I per a finalitzar tots els projectes necessiten recursos per al seu desenvolupament, es tractarà de moure’s i intentar aconseguir-los, i si no s’aconsegueixen almenys s’aprèn.

El 27 d’abril eixirem en el programa de Ximo Rovira, la 97.7 FM de «Valencia Abierta», vos deixem el link per a escoltar-ho. Punxa ací

Dis-me i ho oblide
Ensenya’m i ho recorde
Involucra’m i ho aprenc

 

LogoENCLAUbuenologoISFVlogoCCDUPV logoBpEFiarelogoCERAI logoNOVAFEINA